Bag stenen på Havarthigaarden er der også en fantastisk historie om en helt særlig kvinde.
Har du lagt mærke til mindestenen om gårdens oprindelige ejere, når du kommer på Havarthigården ? Den blev rejst i forbindelse med, at Christian 7 havde givet den tidligere fæste-bonde, Peter Nielsen gården som selvejergård i 1766.
Men bag stenen er der også en fantastisk historie om en helt særlig kvinde.
Nemlig bondekonen Hanne Nielsen (1829-1903), der blev interesseret i ostefremstilling, skabte en blomstrende forretning og blev pioner for en hel generation mejerister.
I sin storhedstid drev Hanne Nielsen både uddannelse af mejersker på Havarthigaarden og sit eget udsalg af ost og smør ved Vesterport i København. En sand iværksætter med stor energi, der havde sans for både forretning og branding.
Hanne var gift med Peter og var i den grad en entreprenør, som trådte ud af den dengang gængse kvinderolle. Og hun var fuldt overbevist om, at hendes mission skulle lykkes. Også selvom det ville være hårdt arbejde.
På den tid var det normalt, at konen på gården stod for smør- og osteproduktion til familien og de ansatte. Men Hanne Nielsen gjorde meget for at dygtiggøre sig indenfor osteproduktion og begyndte at tage elever ind. De boede på stuehusets 1. sal og arbejdede i kælderen.
Hannes stædighed og hårde arbejde førte til, at hun blev Danmarks førende gårdmejerist og blev kendt både herhjemme og i udlandet, ligesom hun fik adskillige priser for sine produkter. Dette førte til, at hun blev ”Kongelig Hofleverandeurinde af Meieri Produkter” og fik tilladelse til at kalde en af sine oste for ”Chr. IX Ost”.
Men hvorfor forbinder vi så Hanne og Havarthigården med Havarthi-osten ?? Udviklede Hanne den ost på Havarthigården, eller er der en anden forklaring ?
Historien om fantastiske Hanne og hendes osteproduktion og vejen til hendes succes fortælles levende af Niels Friis-Hansen, som er pensioneret ungdomsskoleinspektør og formand for bestyrelsen for Den Selvejende Institution Havarthigaarden, som i mere end 50 år har drevet Havarthigaarden lokalt som Kultur- og Borgerhus.
Men måske får vi også svaret på Havarthi-ostens fødsel.
Foredraget er oprindelig holdt i regi af Golden Days Festival 2022, hvor emnet var Kvinder, Køn og Magt. Havde du ikke chancen for at høre foredraget den gang, har du nu muligheden. Foredraget varer lidt over 1 time, så der bliver rig lejlighed til hyggelig snak.

Havarthigaarden
